Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

BKV komédia: utolsó felvonás?

2012. március 06. 23:10 - TBP

Előjött a régi reflex: ha valamire nincs pénz, nosza, vessünk ki újabb adót. Ma újabb fejezettel bővült a BKV körüli ámokfutás. Itt és most nem szeretnék a részletekbe belefolyni, csupán egy aspektus miatt ragadtam billentyűzetet.

Mi is a BKV legfőbb baja? Hogy az állami árkiegészítés sosem érkezik meg, ezért folyamatosan alulfinanszítrozott, hitelekbe kényszerül, amitől eladósodik, és 5-6 évente mentésre szorul.

Ha már ennyire lendületbe jött pártunk-kormányunk az államosításban (MAL, MOL, Rába Manyup vagyon stb.), vajon miért nem államosítja a BKV-t? A főváros arra hivatkozva kér pénzt, hogy az agglomerációt és közvetve az országot kell a BKV-nak kiszolgálnia, de ehhez nem elegendőek a források. A jelenlegi helyzet senkinek sem jó.

A BKV államosítása nem új gondolat, már 2008-ban Molnár Csaba is felvetette: egy cégbe kell szervezni a BKV-t, a Volánbuszt, és az elővárosi vasutat. Egységes menetrend, jegyrendszer, kedvezményrendszer, homogén járműpark, egységes szervízbázis stb.

Nyereséges így sem lenne, mint ahogy a közösségi közlekedés a világon sehol sem az, de legalább hatékonyabb lehetne és olcsóbb, azaz kisebb veszteséggel működne. A főváros meg lélegzetvételhez jutna.

Új adók, kormánypárti erőfitogtatás, nyelvöltögetés helyett meg kellene lépni az államosítást, és új fejezetet nyitni. Igaz, akkor véget érne a panamázás, de ennyi áldozatot csak megér, hogy nem kellene azon aggódni kéthavonta, hogy kell-e újabb 30-50-100 Mrd forint a BKV megmentésére. Azt a kis pénzt meg majd összekaparják máshol a pártfinanszírozásra.

Elég volt a komédiából, meg az Orbán unokaöccsnek gründolt BKK töketlenkedéséből: államosítsanak, és működtessenek. A fél- és látszatmegoldások ideje lejárt. Így közel két évnyi kormányzás után ideje lenne elkezdeniük dolgozni.

 

Update:

"A VEKE és szakmai szervezetek számításai szerint a felszíni járműpark tíz százalékát is meg lehetne takarítani, ha a kedvezményeket átalakítanák és bevezetnék a lépcsőzetes munkakezdést a hivatalokban, iskolákban - mondta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában."

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-485749

Az egészségügyre fordított kiadások is csökkenthetőek lennének, ha az emberek előre tervezetten betegednének meg, vagy egyáltalán nem vennének igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Már megint ugyanaz a nóta. Ha a világ nem akar a nekünk megfelelő módon viselkedni, majd meggörbítjük a teret. Kíváncsi lennék, kik azok a "szakmai szervezetek"?

Megáll az ész, és körbenéz: itt mindenkinek elmentek otthonról? Nem 3,5 millió ember életét kell átszervezni, csak a BKV-t! Ébresztő diletttánsok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr34294286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása