Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

Ez nem lehet probléma!

2012. november 08. 17:40 - TBP

Olvasom, hogy gondok vannak az oktatási rendszer államosításával. Magam is írtam már az oktatási kormányzat dilettantizmusáról (itt és itt), de most kivételesen segíteni szeretnék. :-)

Attól most tekintsünk el, hogy mennyire felesleges és eszetlen az egész oktatási átszervezés, írtak erről már sokan és jól. Most ragadjunk le egy részletnél.

A KIM (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) veszi át (nyúlja le?) a KIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) helyett az önkormányzatoktól az oktatási irányítási feladatokat ellátó dolgozókat, a pedagógusok a KIK-hez kerülnek (?), a technikai és gazdasági dolgozók meg egyelőre két szék között a pad alá (vagy utcára, ez még nem dőlt el). És most hagyjuk lógva azt az eshetőséget, hogy lesz olyan önkormányzat, aki megtartja intézményeit.

Az önkormányzat tulajdonos lesz, de nem lesz munkáltató, a KIK munkáltató lesz, utalványozó lesz, használó is lesz, de nem lesz tulajdonos, a KIM munkáltató lesz, ellenőrző hatóság lesz, de nem lesz tulajdonos, az intézményigazgató irányító lesz, de nem lesz munkáltató és utalványozó. Azon pedig ne is lepődjünk meg, hogy a gazdasági ügyek (bérek, járulékok, beszerzések stb.) bonyolítója (igen, nem intézője, bonyolítója) az Államkincstár (MÁK) marad.

Ennek a KIM-KIK-Önkormányzat Bermuda-háromszögnek azonban van megoldása. Tessék a nagy Államreformba egy kis innovációt vinni (ha már versenyképes oktatás a cél, kezdjék magukon).

2012. nyara óta hatályos az új Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény). Az oktatási államtitkárság szerint:
"az érintettekre a Munka törvénykönyvének, illetve a Kjt-nek (a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, illetve a Nemzeti köznevelésről szóló törvény szabályai érvényesek”.

Akkor adja magát a megoldás:

 

"195. § (1) Több munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben egy munkakörbe tartozó feladatok ellátásában állapodhatnak meg.

(2) A munkaszerződésben meg kell határozni, hogy a munkabér-fizetési kötelezettséget melyik munkáltató teljesíti.

(3) A munkáltatók a munkavállaló munkajogi igényével kapcsolatban egyetemlegesen felelnek.

(4) A munkaviszonyt - eltérő megállapodás hiányában - bármely munkáltató vagy a munkavállaló jognyilatkozata megszünteti.

(5) A munkaviszony a 63. § (1) bekezdés b) pontban meghatározott okból megszűnik, ha a munkáltatók száma egyre csökken."

Tessék hát többes jogviszonyt létrehozni. Ahol az önkormányzat tovább üzemelteti az oktatási intézményt, ott KIK-Önkormányzat, ahol nem, ott KIK-KIM, vagy KIM-Önkormányzat, vagy KIK-Önkormányzat megosztásban.

Máris lesznek jogok és kötelességek, beleszólási lehetőség, irányítási és utasítási jog, fegyelmi jogkör. Az önkormányzatokkal meg tessék haszonbérleti szerződést kötni, amiben rögzítik, meddig, milyen feltételekkel használja az állam az önkormányzati tulajdonú ingatlanokat és eszközöket, és azt mikor és milyen állapotban köteles visszaszolgáltatni, ha már egyszer térítésmentesen jut a birtokukba.

Munkajogilag nem lehet akadálya az átszervezésnek, a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad. Arról nem beszélve, hogy azonnal lesz adminisztratív úton 6-8 ezer új munkavállaló a KSH kimutatásában (hiszen a KIM és a KIK statisztikai létszáma is növekszik).

Persze ettől még az oktatási átszervezés dilettáns, szakmaiatlan és teljesen felesleges is jelen formájában, de remélem segíthettem pártunk-kormányunk nemzetszervező munkáját a NER szellemében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr704897076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása