Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

Ennél lejjebb? Hova?

2012. március 04. 22:19 - TBP

Én kérek elnézést, de erre a hírre, még így többedszerre is aludnom kellett egyet. Többen foglalkoztak az utóbbi időben így-úgy az oktatás különböző szegmenseivel (pl.: itt, itt és itt), én ebből a Hoffmanni csodából egy apró részletet ragadnék ki, hogyaszongya:

"Megtakarítást remél a tárca a felső tagozatos osztályok összevonásából és a szakiskolák 3 éves, duális rendszerre való átállításából is. A tervezet szerint 633 feladatellátási hely szűnik meg, több mint 50 ezer gyerek kerül át más intézménybe, és közel 3 ezer pedagógus kerül az utcára."

Illetve:

"A szakiskolák 3 éves képzésében szinte teljesen megszüntetik a közismereti órákat. Ettől közel 25 milliárdos megtakarítást vár a tervezet. "

Csak hogy jól értsük: a kormány, miután az általános iskolai ismeretanyag elsajátítását 100%-nak veszi, (ami ugye azért is nonszensz, mert nem mindenki kitűnővel kerül ki onnan), a szakiskolákban bevezetett duális képzés (30% elmélet, 70% gyakorlat, ettől duális) során elegendőnek tart heti 12, írd és mondd: tizenkettő közismereti órát. Lefordítom (nem vicc, tanterv!): 5 óra testnevelés, 3 óra idegen nyelv (sic!!!), 1 óra osztályfőnöki, a maradék 3 óra a többi tantárgy (magyar nyelv- és irodalom, matematika, földrajz, biológia, kémia, fizika, történelem, informatika stb.) Nem, nem tantárgyanként, ÖSSZESEN!

Tudom, demagóg, de ha ezt Magyar Bálint vagy Hiller István csinálja, ma a nagycsaládosoktól a nyugdíjas tanítókig mindenki nemzethalálról meg a fiatalság globáltőke általi elbutításáról üvöltene, és az utca (meg a sajtó) tüntető csoportoktól lenne hangos.

E helyett kuss van, és félszeg beletörődés. Kérem tisztelettel, ettől majd jó lesz a szakképzés? Ha írni-olvasni nem tudó, funkcionális analfabétákat öntünk a munkaerő-piacra 17 évesen? (Vagy akár 16 évesen, hisz' addig tanköteles.) Ettől belendül a magyar gazdaság? Parragh Kamara László meg Demján Nagytudású  Sándor ezt akarták? Csak remélni merem, hogy nem, mert ha igen, akkor itthon már tényleg nagyon nagy a baj!

Már megint olyanok akarják megmondani a frankót, akik belülről iskolát 30 éve nem láttak, azt is a XII. kerületben látták, az aktuális oktatási kompetenciájuk 25 és fél éve elavult,  élethosszig tanulás, holisztiku szemlélet meg ilyen flancos EU nyavalyák nem zavarják őket, a  világ tendenciáira meg tojnak. Pedig ha csak kicsit utánanéztek volna, akkor tudnák, hogy a mai magyar oktatásnak pont nem erre lenne szüksége. Könyörgöm, a csökkenő gyereklétszám miatt ma 3,5 átlag (igen, nem elírás) gimnáziumba lehet kerülni, de van ahova 2,5 fölött is. Na aki oda ezután nem kerül be, az megy szakközépbe és szakképzőbe. Ahol ha hiányszakmát tanul, a minimálbérhez kötött ösztöndíjat kap részben a tanulmányi eredményétől függetlenül! A felsőoktatásban meg éppen most vezették be a tandíjat...

Szóval menj szakmunkásnak: semmit sem fogsz tanulni, de pénzt kapsz érte. Most képzeljük el azt a piacról élő vállalkozót, akihez kiküldenek gyakorlatra a 15 milliós gép kezelésére egy ilyen saját nevét leírni képtelen humanoidot. Odaengedi a technikához? Persze, papíron, mint anno a szocializmusban. Meglesz a 70% gyakorlat? Papíron meg. Nőtt a gyerek (szak)tudása? Startisztikailag biztos. El fog tudni helyezkedi? Felelős, tudatos állampolgár lesz belőle? Aligha.

Arról már ne is beszéljünk, hogy matematikai alapok nélkül hogyan fogja kiszámolni a vezeték ellenállását a villanyszerelő? Az alaphoz szükséges beton mennyiségét a kőműves? A szobafalra való festék mennyiségét a festő?

El kellene nagyon gondolkodnunk, elég megnézni a PISA (2009.) eredményeket. (forrás: itt és itt)

"Az eddigi mérésekben Magyarország átlageredménye szövegértésből és matematikából nem érte el az OECD-országok átlagát, természettudományból átlagos volt. Ez azt mutatta, hogy a jelenlegi globális munkaerő-piaci versenyben Magyarország pozíciója gyengébb volt, mint az OECD-országoké általában."

Vagyis eddig sem volt jó, sőt ezer sebből vérzett, vérzik az oktatási rendszer. De ez már lassan a kegyelemdöfés...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr744289168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása