Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

Groteszk

2012. február 10. 20:13 - TBP

Most, hogy már mindenhol dübörög a "kompenzáció", mert ugye megérkeztek az első, a 2012-es adórendszer szerint számolt fizetések, azért álljunk meg egy szóra.

Azért azt ugye senki sem felejtette el, :

  • hogy ez az egész kompenzációsdi valszeg többe kerül, mintha hagytak volna mindent a régiben,
  • hogy az egész magyar gazdaság (élen a költségvetési, azaz állami szervekkel) belerokkan az elvárt béremelésbe. (Ezt ízlelgessük egy kicsit: elvárt béremelés. Azaz sz*rok rá, milyen a piaci helyzet, a gazdasági környezet, meg úgy egyébként a világ, pártunk-kormányunk elvárja.),
  • hogy az elvárt béremelés azt a célt szolgálja, hogy senki se keressen kevesebbet, mint az előző évben?

Anno a Medgyessy-féle 100 napos programot minimálbér-emeléssel, diplomás minimálbérrel, közalkalmazotti béremeléssel együtt a Fidesz is támogatta, persze most szoci ősbűnként emlegeti. Csakhogy akkor tényleg bért emeltek, és érezhetően. Most meg arról szól a matek, hogy nominálisan változatlanok maradjanak a keresetek. Persze a nagy csatazajban nem hallatszik, hogy a kompenzáció után változatlan összegű jövedelem reálértéken csökkenést jelent. Az infláció (nem a KSH féle nagy büdös átlagos, hanem a boltban, gyógyszertárban, benzinkúton tapasztalt), meg az ÁFA emelés, meg a jövedékiadó emelés még egyet taszít a lejtőn a lakosságon. A nagy részén.

Azt is csendben elhallgatják, hogy kompenzálódni sem fog mindenki. Egyre szaporodnak a kivételek, persze megint az állami szférából indulva: csak az kaphat, aki januárban azonos ellátást kapott, mint decemberben. Mi van? Eszeteknél vagytok? (Egyébként a hét vicce: közszolgáknak nyilatkozniuk kell, jogosultak-e kompenzációra. He-he. Nem tudja a munkáltató, mennyit is fizet a munkavállalóinak? Mekkora lehet akkor a szemétdomb????)

Ebből a nagy kompenzációsdiból nem lesz "100 napos" keresletbővülés, meg felpörgő hazai fogyasztás.

Kommunikáció: jeles. Vezetéselmélet: jó. Gyakorlat: elégtelen.

43 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr384091167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egymillió munkahely 2012.02.11. 10:05:53

Lassan kezdem azt hinni, Orbán Viktor nem hazudott, csupán mi voltunk azok akik félreértették....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilly.alien 2012.02.10. 23:27:52

"közszolgáknak nyilatkozniuk kell, jogosultak-e kompenzációra"

Az Adóhatóság szerinted hogyan működik?

87 ezer a fizum, kompenzáció nélkül 12 ezerrel lett volna kevesebb ... És csinálom, mert nincs más lehetőség ...

ágica1 2012.02.10. 23:28:08

Azért ne felejtsük el, hogy a kvázi béremelésekkel tényleges járuléknövekedés járt.
Megint Állam bácsi nyert! (dögöljön meg!)

2012.02.10. 23:28:14

Jól beszéltél! :)

Karipapa01 2012.02.10. 23:28:31

Na jó, azért a Medgyesi-érát nem illik összehasonlítani a mai helyzettel, már csak világgazdasági szempontból sem. Úgy érzem, ez a blogban egy kis csúsztatás. Félreértés ne essék: ezzel nem a mai kormányzatot próbálom mentegetni, de nem kellene összehasonlítani az almát a körtével, hogy melyik jobb. Lennének itt ésszerű megoldások, való igaz, Orbán sem tudja, hogy most melyik ujját harapja meg, de azért kedves Blogger! maradjunk a realitások talaján! Azt kell kérni, amit meg lehet tenni! Bocs, hogy beleszóltam...

pali923 2012.02.10. 23:48:47

@Karipapa01: Ha tényleg azt akarom elérni, hogy a legszerencsétlenebb, legkevesebbet kereső emberek ne járjanak nagyon rosszul, akkor ezer lehetőség van. Meg lehetett volna hagyni az adójóváírás egy részét, lehetett volna egy bérszintig 0% adót bevezetni (mint a legtöbb egykulcsos adórendszerben), meg még sok mást.
Az viszont a lehető legrosszabb megoldás, amit választottak: bonyolult, érthetetlen, iszonyú adminisztrációval jár, amit majd a hatóságok sem fognak tudni kezelni, nem hogy a cégek, akiknek aztán eleve semmi kedvük, pénzük fizetéseket emelni a válság közepén, sem ehhez a büntetésekkel fenyegetett elrontható ökörséghez. Vannak olyan megoldások, amik ugyanennyibe kerültek volna a költségvetésnek, mégis megvalósíthatók, kár, hogy amit elfogadtak, nem ilyen.
Viktornak nem az ujjait kéne harapdálni, hanem értelmes emberekre hallgatni szakmai kérdésekben. Most ugyanis a dilettantizmus tombol egy csomó dologban.

alamfo 2012.02.11. 01:07:56

akiknek volt egy kis esze, kijátszották a jogszabályt
akkora kiskaput építettek be a minisztériumi varázslók, mint Mordor kapuja
röhej

JumboJet 2012.02.11. 05:13:52

@Karipapa01: "Azt kell kérni, amit meg lehet tenni!"
Jó. Azt kérem. Ne tessék rögtön ordas hazug ígéretekkel indítani a krományzást és ne tessék folytatni a hazudozást eleddig két éven át naponta többször! Ne tessék átgondolatlanul összevissza balfaszkodni folyamatosan.
Ezt meg lehet tenni? Az első és a második kérés kivételével, mert az a múlt. De, mondjuk eztán?
Szomorú válasz. Már nem lehet. Mert hazugság hazugságot szül, meg a default balfaszságon túli balfaszságot, az meg további azugságot. Ebből, ennek a galerinek mmár nincs visszaút. Már akkor lennének hiteltelenek, ha egy hétig nem hazudnának.
De, meg lehetett volna tenni? Meg! Soha ilyen jó alkalom a történelemben nem volt rá. A 2/3 igazmondással is 2/3 marad. Ebből látszik, hogy ez a világ legbeszaribb 2/3-a.
És nem helytálló a posztóló kioktatása részedről. Orbánék a helyzet világos ismeretében vállalták, ígérték, esküdtek fel rá, hogy rövid időn belül, fáljdalo-, és áldozatmentesen a mennybe röpítik az országot abból a gödörből, amibe a szocik taszították. Perzse ez is ordas hazugságra épült, nevezetesen arra, hogy az ország milyen rettenetes állapotban volt a kormányváltáskor. Hát, nem. Nem volt a toppon, de elindult már felfelé: CDS felár 190 (ma 650), az IMF keretből maradt pénzhez hozzá se kellett nyúlni, az állampapírok közül a hosszútávúakat vetté bőséggel, stb.
És Orbán fapofával, végtelen cinizmussal az EU képébe is belehazudik.
tenytar.blog.hu/2012/01/19/orban_strasbourgban_hazudozas_fegyverletetel_es_kiegyezes
MOst, 2 évvel később 10 rajtráccsal hátrébbról kezdjük újra a versenyt egy kis huszáros légkardozás után. A motor meg már most füstöl. És végre fogjuk hajtani azokat a lépéseket, amiket akkortól kellett volna.
Felmerül a kérdés mi a kunkori malacfarokér volt erre a kétéves őrületre szükség? HA annyir aszarban van a gazdaság, Te médiatörvénykezni, alkotmányozni, hatalmat betonozni, meg trövényipart beindítani kezdesz? Én inkább azonnal a gazdaságra, a nagy aellátórendszerekre, meg az ócska állami vállalatokra koncentrálnék első körben. Mert ezeket nem gátolta sem a médiatörvény, sem a régi alkotmány, sem az utcanevek, sme a meghozott törvények 95%-a. Szóval?
Ezt lehetett volna tenni? kérni?

gerdo 2012.02.11. 06:11:18

@adamis.ivan: Orban nem ert a gazdasaghoz es elhitte a fantaszta matolcsynak, hogy majd jo lesz. Ezert aztan o nekiallt annak, amihez ert: a koki es a saller. Csak hogy nem lett jo. Es most itt all, egy orszag romjain, kapaszkodik a legurulo tormelekbe, hogy a csucson maradjon. Orban egy dilettans populista fasz, de kene egy tisztesseges jobboldal.....ah.

SzöZö 2012.02.11. 06:22:53

@adamis.ivan: Minden szavaddal egyetértek. A populizmus és a hazugság címszóhoz csak azt kéne beírni: Orbán Viktor és a fidesz.
Az ország nagy része már tudja ki is ő. Én azt hittem, amikor hatalomra kerülnek tényleg kezdenek valamit a gazdasággal, tényleg van valami programjuk, csak nem mondták meg, mert 2/3-ot akartak.
De azután láttam az ámokfutásukat, amit a gazdasággal és mással műveltek (és művelnek). Az a legnagyobb baj, hogy ragaszkodnak a világmegváltó szerepükhöz és a majdnem tévedhetetlenségükhöz és még azt sem képesek végrehajtani, hogy a kacskaszemű rombolóművészt leváltsák és egy gazdasághoz jobban értő politikust (lehetne például Varga Mihály) kinevezzenek a helyére.

lali44 2012.02.11. 08:34:36

@adamis.ivan: ’90-ben azt reméltem, lesz elég bátorság és erő – még ha fájni is fog – megújítani az országot (bár nem rájuk szavaztam). Tévedtem. Helyette egy tesze-tosza társaság ellopott 4 évet az életünkből.
’94-ben reméltem – a koalíciónak megvolt az ereje – végre helyre teszik az elcseszett 4 évet és meglépik – még ha fájni is fog – azokat a lépéseket, amit ’90-ben kellet volna. Tévedtem. Ők is késtek 2 további évet és nem használták ki a lehetőségeiket.
’98-ban már csak remélni mertem – (bár nem szavaztam rájuk, s a „kis emberről” már ’89-be azt mondtam: ettől mentse meg az Isten Magyarországot…) mert bár ügyes blöffel kerültek hatalomra (ami sok mindent előre vetített), de gondoltam: fiatalok, kell, hogy legyen bennük kurázsi. Tévedtem. Csak cinizmusuk, arroganciájuk volt, már akkor visszaéltek a bizalommal, amikor egy őrültet is magukhoz öleltek a hatalom megszerzése érdekében – és csak ez volt a céljuk.
2002-ben még egy kicsit reméltem, annak ellenére, hogy legalább olyan gyengekezű ember került hatalomba, mint a ’90-es volt. Azután volt még mit remélni, maradt még valami az egyszeri, második garnitúrás próbálkozásból, és úgy tűnt szerencsénk lesz, feltűnt egy tehetségesnek tűnő ember és akkor újból reméltem, hogy fojtatják, ami ’98-ban megakadt, és talán még én is megélem sorsunk jobbrafordulását.
2006-ban volt okom ismét remélni. Azután jött Öszöd és a következményei: Semjén egy interjúban ’10-es választás után elmondta - emlékeznek még? - pártjuk a XX. század legnagyobb fegyvertényét hajtotta végre Gyurcsány amortizációjával. Azt nem tette hozzá, hogy ezzel az országot, bennünket is leírtak, amortizáltak. És mind ezt a minden áron hatalomért. Most megszállottan, bőszen visszafelé mutogatnak, hátat fordítva a tükörnek.
2010-ben már nem reméltem, szinte biztos voltam abban, hogy az én életemben már nem jön el a „Kánaán” (az átlag életkor határán létezem). Pedig most egy igazi hatalommal bíró kormány alakult, amely mindazt megtehette volna, amit én, és gondolom velem együtt ez a jobb sorsra érdemes nép már ’90-ben elvárt volna (én személy szerint egy kissé „demokratikusan diktatórikus” hatalmat is el tudtam volna képzelni – halétezhet ilyen egyáltalán – hát most megkaptuk, demokratikus felhang nélkül!). A ’94-es garnitúra nem mert élni a felhatalmazással. Ez a mostani pedig visszaél azokkal a jogokkal, amire felhatalmazást kapott. Ami pedig a legszomorúbb: dilettánsok, fogalmuk sincs, mit kellene tenni. Túl azon, hogy bennünket itthon – Semjén szavaival élve - „leamortizáltak”, mindazt a pozitív szimpátiát, amit ez a nép ’56-ban, majd ’89-ben szerte a világban szerzett, teljesen lerombolták és egy negatív országimázst produkáltak. ’33 után már nem lehet pozitívan megítélni egy népet, ahol egy ilyen típusú vezetőnek, - aki ugyan úgy, mint akkor, a válságot, elszegényedettséget használja népbutító, populista szónoklataihoz - ekkorra a tábora. A ’30-as évek után már nem lehet mentség, hogy a „nép” megváltó” vár.
Sajnos nem csodálkozom, csak megdöbbenek a „békemenethez” hasonló szituációktól és egy bizonyos fajta félelemmel tölt el a jövőt illetően. A 2006 őszén palackból öncélúan kirángatott szellemet nehéz megfékezni, az itt keletkezett „ellenség-fóbiát” nehéz leküzdeni.
Ez akkor is így van, ha a háttérben létezik egy józanabb Európa és teljes katasztrófától az onnan jövő „kokik és sallerek” talán megóvnak.
De az élet rövid és csak ez az egy van belőle, ezért remélem, „a nép” is felébred – előbb, vagy utóbb. Saját érdekében – meg az enyémben is – remélem előbb.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.02.11. 09:20:22

Gyönyörű ez az egész, igazi maffiatempó. Akkor ment 200 fölé a vérnyomásom, amikor valamelyik geci azt magyarázta a rádióban, hogy a vállalkozásoknak is MEGÉRI a kompenzációt odaadni a dolgozóiknak, mert így például nem esnek el közbeszerzési pályázatoktól... Kurva előnyös, "nem kapsz két kurva nagy pofont, ha fizetsz"...
A neazemberekfizessékmeg témáról meg elég annyi, hogy a mikrovállalkozásomba vagyok bejelentve és idén havonta húszezer forinttal több az adó- és járulékvonzata, mint tavaly.

nekemtökmind1 2012.02.11. 09:27:41

Az egész adójóváírás egy torz képződmény,nyugaton ismeretlen. Ideje volt kidobni az egészet a kukába.

Magát a kompenzációt amúgy az állam átvállalta, (persze a megemelkedett járulékot nem).

Sambaja5 2012.02.11. 09:36:00

@lali44: Azt hiszem hasonlóan látjuk a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Itt mindig a következő 4 év lesz a jobb, csak most egy kicsit még meg kell szorítani! adamis.ivan is elég pontosan fogalmazott, like!:)

dr. Bubó 2012.02.11. 10:13:14

simán csak a felső "polgári körök" jelentős jövedelem emelése volt a cél. semmi más...

a célt elérték...

ennek csak mellékhatása hogy hiányzik a rencerből az az 500 milliárd amit ők adóztak VOLNA...

persze erre azt vicceli Vitya.. hogy a gazdagok úgysem adóznak mert kikerülik... ja hátha magából indul ki... úgy nem lehet kormányozni... mert akkor ki kéne írni a határokon, hogy: BÖRTÖN és mindenki töltené a jól megérdemelt...

szóval ha hiánycikk az 500 miliárd akkor csak adóztak a gazdagok...

nyekk 2012.02.11. 10:42:03

Irja a posztoló: "...Kommunikáció: jeles. Vezetéselmélet: jó. Gyakorlat: elégtelen..."

A kommunikáció akkor lenne jeles, ha most a posztoló, meg a hozzászólók (meg én is) bevettem volna, és arról írogatnánk, hogy tényleg milyen jó lett ez nekünk.

Így viszont csak aljas hazugságok szarkupaca (mint általában a kommunikáció).

Szokták mondani:"..Kinek hiszel te!? A kommunikációnknak, vagy a saját szemednek?..."

Netuddki. 2012.02.11. 11:27:18

@dr. Bubó: "persze erre azt vicceli Vitya.. hogy a gazdagok úgysem adóznak mert kikerülik... ja hátha magából indul ki..."

De mégis ki a tökömnek kéne beszedni az adókat? Egy miniszterelnök ha ilyet mond akkor nem végzi jól a munkáját...

dr. Bubó 2012.02.11. 11:36:07

@kovi1970: höh?

mér ő nem adóbeszedő....

ő ugyanolyan adócsaló mint a teljes társadalom...

sőt ő a "dr. fődakota", nekik kimagaslót szinten kell a nép dolgos szorgos munkáját megjeleníteni...

pont ojan a fődakota mint a népe... 99% buta lusta paraszt... gondolkodásmentes övezet a feje... egy spárga van benne... tudod....

de lopni azt tud. ahhoz megvan a józan paraszti esze hogy cigánykodjon...

vega2 2012.02.11. 12:03:12

Nos nem azért, de a közalkalmazottak bére már négy éve be van fagyasztva. (Talán azért van ez a nagy hideg :-) ) Persze 4 éve semmi infláció nem volt az országban, sőt az energia- és az élelmiszerárak sem növekedtek, nem is beszélve az üzemanyagokról.
A segélyeket persze rendre kifizetik. Vannak olyan emberek, akik csupán azért kapnak pénzt, mert léteznek, de nem is akarnak dolgozni. Persze nagy hanggal követelik a munkát, de ha behívják őket, akkor mindenféle kifogással élnek, hogy miért nem. Meddig mehet ez?

dr. Bubó 2012.02.11. 12:10:59

@vega2: a közalkalmazottak sem dolgoznak... azt is hívhatjuk közpénzből (adóbefizetésekből) kifizetett segélynek...

vega2 2012.02.11. 12:35:28

@dr. Bubó: Igazad van. Ebben az országban csak a kormány tagjai és az országgyűlési képviselők dolgoznak. Mivel a közalkalmazottak nem dolgoznak, ezért nincs közoktatás, egészségügyi ellátás, tömegközlekedés e.t.c. Sajnos ez van. A sok lógós közalkalmazott ingyen veszi fel az úri fizetését. Igazam van filesbagoly? (Bubo bubo, Strigiformes, Strigidae)
Mondjuk a baglyoknak könnyű, mert egerekkel, pockokkal és egyéb rágcsálókkal táplálkoznak. Az meg akad bőven ebben az országban.

morbiczer 2012.02.11. 12:41:20

@dr. Bubó: Ja persze. Nem dolgoznak, szóval minden bölcsődét, óvodát, iskolát, kórházat, stb., stb. azonnal be kellene zárni, hiszen nincs szükség ezekre.

dr. Bubó 2012.02.11. 12:42:46

@vega2: hm... amiket felsoroltál az árában van... "dolgozgatnak+fizetgetünk"

most még rakd hozzá a tűzoltó-rendőr-mentőst is...

jártál már hivatalokban+minisztériumokban... :) vicc álomfizu+álommunka... semmit nem csinálnak... "termelik nagyon a GDP-t"

léhűtő az álami szektor... igen is hogy a záltalad soroltak is... minden álami intézmány kuka !

vega2 2012.02.11. 12:42:53

@dr. Bubó: (Hozzászólásod hasonlít egy bagolyköpetre. Láttál már olyat? Úgy néz ki mint a kutyasz@r, tele egér és patkánycsontokkal és a szőrrel. Viszont ez nem egy kutyából jött ki az anusan, hanem a te szádból (os). Oi bozse moj!)

dr. Bubó 2012.02.11. 12:44:46

@vega2: komojan mondtam... minden álami intézmény kuka... sajnos már az oktatás egészségügy is...

alkalmatlan kontraszelektált feudális bagázs... az is...

engem nem zavar... csak kicsit furcsa hogy az adózók szivesen adóznak erre...

vega2 2012.02.11. 12:47:51

@dr. Bubó: álami= állami
a záltalad= az általad
"S chmitt" akartál ezzel mondani?
Egyébként tudod mit jelent a GDP?

dr. Bubó 2012.02.11. 12:56:25

@vega2: persze hogy tudom...

az ojan mint a pénisz... minden más országban NŐ, csak nálunk LANKAD... erre van az unortodox viagra a dr.matolcsi

campobaszo 2012.02.11. 13:01:00

@nekemtökmind1: "Az egész adójóváírás egy torz képződmény,nyugaton ismeretlen." Erre azért keressél rá!

vega2 2012.02.11. 13:02:08

@dr. Bubó: persze hogy tudom= persze, hogy tudom (Hogy előtt mindig vessző!)
ojan= olyan
Na ezt is megtanítottam.

vega2 2012.02.11. 13:07:13

@dr. Bubó: Nos akkor írd be légy szíves, hogy milyen szavak kezdőbetűiből képezték, és mit jelent magyarul, valamint hogyan számolják ki a GDP-t!

vega2 2012.02.11. 13:08:39

dr. bubó jelenleg hátratolja a simléderes sapkát a fején.....

vega2 2012.02.11. 13:14:27

dr. Bubó elmélyülten gondolkodik. Hmmm gédépé? Mi a faxom lehet az? (segítségképpen: zsi di pi) A pi az meg egy szám.3.14 egyszerűsítve. Ezzel szoktuk kiszámolni a kör területét.
www.youtube.com/watch?v=vrphLUWZv3Q

vega2 2012.02.11. 13:30:05

zsi= dzsi.
Amúgy vszjo harasó.

vega2 2012.02.11. 13:44:11

@dr. Bubó: Na innen tudom, hogy cigány vagy:
1. Nem tudsz helyesen írni.
2. Lecigányoztad Orbán Viktort.
3. Parasztoztál.

A mai időkben nagyon hideg van Magyarországon, de a trópusi monszun éghajlatu területeken nagyon kellemes az idő. Igaz vannak áradások és halottégetések a Gangesz partján, de akkor is melegebb van mint kis Hazánkban.

dr. Bubó 2012.02.11. 13:47:33

@vega2: erre rájöttél serlokholmsz... cigány vagyok de...

van doktorim
jobbikos vagyok...
és én is rasszista

ezek enyhítő körülmények ugye?

dr. Bubó 2012.02.11. 13:49:04

@vega2: dr.zorbánt a világért sem cigányoznám le....

két dolgot mondtam, maraggyunk a tényeknél:
ad1) fődakota
ad2) cigánykodik...

az utóbbi ige, az szép magyar kifejezés és halálpontos...

vega2 2012.02.11. 14:02:30

@dr. Bubó:
ad 1. Schmitt Pálnak is van doktorija.
ad 2. Az meg, hogy rasszista vagy kiviláglik az írásaidból.

Ps: maraggyunk = maradjunk
serlokholmsz = Sherlock Holmes

nekemtökmind1 2012.02.11. 15:17:59

@campobaszo:

Nyugodtan hozhatsz példákat nyugat európai országokból. hol is van ilyen?

Dr.Betépett felhasználó 2012.02.11. 15:28:52

@vega2: ne nyelvtannáciskoggyá má itt.Bubó ojan lyól ír,lehetne álamellnökk.Bubó for prezsident !!

Dr.Betépett felhasználó 2012.02.11. 20:53:45

@vega2: gross domestus productus.Valami illyesféle.Egyébként mint mérőszám egy nagy kalap szalma.Nem fejezi ki aztat,amire gondúták-e.

vega2 2012.02.11. 21:36:45

@Dr.Betépett felhasználó: Domesticus? A product az szerintem terméket jelent.

vega2 2012.02.11. 21:42:56

@Dr.Betépett felhasználó: Lakjál vele egy hétig,aztán majd megbeszéljük. :-)

vega2 2012.02.11. 21:45:32

@Dr.Betépett felhasználó: Nem nyelvtanárkodom, mert nem az az én hivatásom.
süti beállítások módosítása