Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

Ha én Szigetvári Viktor volnék...

2013. március 13. 11:23 - TBP

Bejegyzés alcíme...

...akkor az E2014 ünnepi szónokainak azt tanácsolnám, hogy a nemzeti romantika helyett a pozsonyi országgyűlésről, az 1848. áprilisi törvényekről, és azok lényegéről beszéljenek. Arról, hogy a rendi (feudális) Magyarország a kornak megfelelő polgári, parlamentáris állammá vált. Hogy az 1848-49-es eredmények kiteljesedése a Kiegyezés.

Hogy az ún. "forradalmárok" mandátumot sem szereztek az első, 1848-as népképviseleti választáson. Hogy az első - a népnek felelős! - kormány tagja Battyányi, Széchenyi, Kossuth, Deák, Eötvös.... Különböző politikai múlttal, különböző ideológiákkal, akiknek egymással is voltak vitái - lásd Kossuth és Széchenyi - de ezeket félre tudták tenni akkor, amikor szükség volt rá.

Hogy lehetett ez?

"... program, melyet az 1847-48-i országgyűlésen keresztülvittünk, egyenesen azon reformmozgalom eredménye, mely már 1790 óta fennállott az országban: e program alapelvei nyilvánosan megvitattatnak éveken keresztül, évekkel a februári forradalom előtt, s mi ez izgató eredmény befolyása alatt semmit sem változtattunk programunkon."

Kossuth Lajos

Hogyan lehet ezt külsőségekben is megjeleníteni? Van rá ötletem.

kokardak.png

A Fidesz kisajátította a kokárdát (3.), az MSZP a Kossuth-címert. Akkor az E2014 térjen vissza a 48-as, hagyományos kokárdához (1.), az ő képviselői viseljék mindenhol azt. Amit a márciusi ifjaktól a honvédekig mindenki viselt annak idején. És ha a mélymagyarok nem értik, akkor széles mosollyal tartsanak nekik történelemórát.

Én ezt tenném, ha én lennék Szigetvári Viktor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr275132301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása