Egész úton hazafelé

csak hangosan gondolkodom

Le lehet szállni a hallgatókról!

2013. február 18. 09:14 - TBP

Laikusok, gondolkodjatok!

Most, hogy újraindult a felsőoktatással kapcsolatos adok-kapok, a kormány(párt) és csatolt részei nekiálltak hitelteleníteni a hallgatói érdekvédőket. Meg úgy az egész felsőoktatást. Úgy állítják be, mintha minden felsőoktatási intézmény színvonaltalan pénznyelő, az ott tanulók meg ingyenélő kocsmatöltelékek lennének. Mintha nem a közeljövő munkavállalói elitjéről lenne szó. Tényleg ezt gondolják a saját gyermekeikről (is) a NERtársak?

A kormányzati kommunikációs csapat ügyessége, hogy lassan sikerül a közhangulatot is a hallgatóság és diákság ellen hangolni. Attól, hogy sikeres a kommunikáció, attól még hazug.

Csupán néhány példán keresztül szeretném felhívni a tiltakozó fiatalokat pocskondiázók figyelmét arra, hogy előbb gondolkodni kellene, aztán támadni.

Nézzük, mit is mondott az éppen "nem megfutamodó" államtitkár a "pedagógus-életpálya modellről":

"Az államtitkár arról is beszélt: a pedagógus-életpályamodell "valódi fordulatot jelent", mert évtizedek óta adós a politika azzal, hogy a pedagógusok munkáját jobban szabályozza és előrehaladását garantálja. Így bruttó 135 ezer helyett 196 ezer forint lesz a kezdő tanárok fizetése, a kutató tanároké pedig az egyetemi oktatókéhoz lesz hasonló."

(Saját véleményem a jelenségről itt.)

Csak hogy értsük: a bruttó 196.000 Ft nettó 128.300 Ft. (A 135 ezer meg 88.400 Ft. A 98.000 Ft-os minimálbér nettó 64.190 Ft)

Nézzük meg, mennyibe kerül mondjuk egy leendő magyartanárnak (szándékosan nem természettudományi képzés, mert az jó eséllyel a piacon vagy külhonban is el tud helyezkedni, míg egy magyartanár bajosan), hogy diplomát szerezzen: félévente 300-400 ezer forintba, meg emelt szintű érettségibe, de a nyelvvizsga sem hátrány. És nem havi részletekben, hanem a képzés (félév) megkezdésekor, egyösszegben! (Ez csak a képzésre közvetlen kifizetett összeg, ehhez jön a lakhatás, utazás, tankönyvek etc.) Vegyük csak a közép értéket, 350 ezer forintot. Az évi 700 ezer. 5 éven át. Az 3,5 millió. Mondjuk ezt Diákhitel 2-ből (jelenleg 2% kamat) fedezi. A megélhetését meg Diákhitel 1-ből (jelenleg 6-6,5%kamat), na és persze kap otthonról is és/vagy dolgozik (ha dolgozik, adózik is!) mellette.

Kaphat ösztöndíjat is (normatíva 5%-a) vagy szociális támogatást (normatíva 20%-a), de ez néhány intézmény gyakorlatától eltekintve édeskevés.

Kilépve az egyetemről mondjuk 23 évesen kb. -5 milliónál tart. Elkezd dolgozni, és hitelt törleszteni. Kérdezem én: miből és hogyan is tellik majd neki családalapításra, lakhatásra, életkezdésre? Mire is elég a "béremelés"?

Akkor most nézzük, mit kap egy szakképzős az államtól. Nézzünk egy villanyszerelő tanoncot. Összesen 3 év (2 év általános szakiskolai alapozás+1 év szakma) alatt megszerezhető a végzettség. Képzési hozzájárulás (tandíj) értelem szerűen nincs. Ahogy egyéb fizetnivaló sem.

És mit kap? Ha az átlaga 4,5 fölött van, akkor:

  • ösztöndíj: 60.190 Ft/hó, azaz a nettó minimálbér
  • ha hiányszakmát tanul (a villanyszerelő az), akkor további nettó 30.000 Ft/hó ösztöndíj.
  • ha egyéni fejlesztést vállal (útravaló program) további nettó 7000 Ft
  • ha szociálisan hátrányos helyzetű, további 7000-10000 Ft/hó.
  • gyakorlati képzés alatt étkezési hozzájárulás (vagy ingyenes étkezés, vagy egy étkezés ára naponta)

Összesen: 104.000 Ft nettó. És ebben a Bursa Hungarica és egyéb speciális támogatások nincsenek is benne. (Most tegye fel a kezét, akinek a felsőooktatásban ennyi össze tud jönni csak ösztöndíjból!) De a havi 60-70 ezerhez nem is kell megszakadni.

És ott áll 17 évesen, keresett 3 év alatt közel 3 millió forintot, nincs hitele. A képzése alatt magasabb volt a "jövedelme", mint az őt tanító pedagógusé (lásd: fent)! Külföldön kapkodnak utána, ha német nyelvterületre megy 600-1400 eurós (177-415 ezer forint 295-ös árfolyamon) a kezdő fizetése, itthon 160-400 ezer forintos bruttó bérrel helyezkedhet el (jelenleg). (Hogy is van ez a röghöz kötés? Drága a felsőoktatási képzés? Muhaha!)

Szóval feleim, tessék lehiggadni, és kicsit átértékelni ezt a tandíj-hallgatói szerződés-röghöz kötés-romkocsma effektust.

Persze, aki nem hiszi, nyugodtan járjon utána. Pont ez is lenne a lényeg.

 

79 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszuton.blog.hu/api/trackback/id/tr525081610

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.19. 11:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.19. 07:57:43

sajnos nagyon jól megy a kormánynak, hogy ha nem tud az érvekkel vitatkozni, akkor megpróbálja jelentékteleníteni azt akivel vitázni kellene...

felcsutisuttyo 2013.02.19. 08:13:03

Mi van? Fidesz ÁVÓ múdszerekkel támadnak a HALLGATÓKRA. "Egyenruhást hívok és elveszem a mobilodat , mert ráfogom, hogy loptt"??????? Ezt mondták nekik????? Rohadék Fidesz " fattyúk"!!!!
Ahogy Fodor Gábor mondta az Egyenes beszédben: Orbán csak az erőszakból ért,
--tehát nem a csaló választásra kell készülni hanem összefogni a Nagy LÁZADÁSRA!!!!!!!
..de minél előbb!! Ezt a fiatalok is hamarosan belátják--csak kísérgessék és ijesztgessék a rendőrők!!!

Firk 2013.02.19. 08:13:29

Ja, hogy csak magyar tanárokat képeznek azon az egyetemen... Nem is a közgazdász-jogász képzés volt az utolsó (volt!), amire nem adtak állami támogatásos helyet. Most adnak arra is. Mennyit keres egy jó jogász? Közgazdász? Gépészmérnök? Tele van a környezetem (ez cinikus) csóró nőgyógyásszal, patikussal, fogorvossal... De már ezekre is van támogatott hely, mint minden szakra, 100%-os is! Az állami alkalmazottaknak (lásd tanárok) meg már a legelső koncepció szerint átvállalta volna az állam a képzesi költségeit. Egyedül a hallgatói szerződés maradt (meg az egyetemek penzszóró vezeteset megregulázó kancellár intézmenye), amiért tüntetni lehet. Ezekkel pedig még az egyetemisták többsége is egyet ért (lásd pl. a legutolsó kutatást a pártpreferenciájukról, a körükben legnépszerűbb Jobbik és a harmadik Fidesz ezeket támogatja, sőt, a két párt pedig bőven több támogatót élvez a közöttük együtt, mint 50%). Na ezért vannak pár százan, nem a propaganda miatt. A túlnyomó többség szerint nincs miért tüntetni! Én tanítok, nagyjából ez a tapasztalatom, nem fikció...

Netuddki. 2013.02.19. 08:16:04

Gyakorlatilag ez a kampány egyenlő egy hazaárulással.
De, hogy mennyire nincsen ötletük ezeknek a megélhetésieknek, itt a mai példa. Reggel az mr1-en bemutatkozott az új felzárkóztatásért felelős államtitkár. Elmondta a már unásig ismert közhelyeket, mit is kéne tenni, köztük olyanokat mint a szociális háló újraszövése, meg a balog leverte már a cölöpöket. Ha a semmitmondó közhelyek víz lenne ezek már régen belefulladtak volna.
Na, ezért veszik ezek fel a többmilkás havi fizujukat. Semmihez nem értenek csak az időhúzáshoz.
Ja, a riporter megkérdezte, hogy az illető kovács úr dolgozott-e már hasonló területen? Az illető azt felelte persze, a debreceni képviselő testületben érintőlegesen. Muhaha!
"Ezek" mernek másokat lefitymálni? EZEK?

felcsutisuttyo 2013.02.19. 08:19:49

Emlékezzetek 56 ra az ifjúság megelégelte az önkényuralmat..... és emlékezzetek a Románokra, hogy ölték le mint egy disznót a DIKTÁTORT!!!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.19. 08:24:44

Na még egy buzi Bajnaista megmondó...

Ideje észrevenni, hogy a HaHa lebukott.
Amerikai pénzen lázítanak, úgy hogy közben a társszervük a HÖOK már megállapodott a kormánnyal.

És leginkább a diákok azok akik visszautasítják a HaHa agresszív Bajnaista kampányát, amit Amerikából pénzelnek.

10-20 bajnai forradalmár próbál diák szimpatizánsoakt találni.
Mert a tény miszerrint a diákok 70-80%-a jobboldali borzasztóan dühíti őket.

ezu 2013.02.19. 08:24:53

A hallgatók két százalékának, meg azokról a hallgatókról, akik tanulni mentek az egyetemre.

zsg? 2013.02.19. 08:26:05

Ez most tényleg komoly:

•ösztöndíj: 60.190 Ft/hó, azaz a nettó minimálbér
•ha hiányszakmát tanul (a villanyszerelő az), akkor további nettó 30.000 Ft/hó ösztöndíj.

Komolyan kérdezem, ilyen tényleg van? Mert ha igen, akkor meg vagyok döbbenve.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.19. 08:28:42

@felcsutisuttyo:

Majd pont egy szemkilövetőt éltető kretén mondja meg hogy kell a rendőrnek viselkedni.

Ott örömködtél te szarházi 40 ezer békés tüntető rommá veretésén azonosíthatatlan karhatalmisták által.

legvéresebb diktatúrában is irígykedve néznék kedvenc MSZP-s komcsijaid oszlatás technikáját, viperával, kardlappal, szemmagaságban kilőtt gumilövedékekkel, oszlatásra alkalmatlan fegyverekkel, te meg vered a nyálad egy mobilért..

Hányinger,

Amorphis 2013.02.19. 08:30:35

Ez így ebben a formában nagyon erős ferdítés. Az egyik oldalon a lehető legrosszabb verziót vetted, a másikon a lehető legjobbat. Nem nagyon hallottam olyan szakmunkástanulóról ( pedig ismerek párat)aki nettó 100 ezret hazavinne, a többség 13.900 Ft-os ösztöndíjat kap aztán ennyi, de ezért dolgoznak is az oktatóhelyükön, és idővel bőven ki is termelik ezt az összeget, egy egyetemi hallgató meg semmit sem tesz hozzá a közöshöz, sőt utána a többség lépne le egyből külföldre (persze a szakmunkások is).
A villanyszerelő meg hiányszakma, míg a bölcsésztanár nagyon nem.
Egyetem mellett és nyáron mondjuk lehet dolgozni, persze annak akinek nem büdös a betanított jellegű munka, de vannak igényesebb munkakörök is. Simán meg lehet keresni a költségtérítésre, meg egyebekre valót ha nagyon akarja az ember, nem csak diákhitel létezik a világon, és abból sem kell a max összeget felvenni.

Az egyetemi hallgatók 50%-a eddig is költségtérítéses volt, ez az arány most a piaci igények figyelembevételével felmegy 70-80%-ra. Ez persze sokaknak fáj, de korábban meg pont azért ment a reklamálás, hogy igénytelen tömegképzés folyik.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.02.19. 08:33:41

Az adófizetők nem fogják hagyni hogy mocskos kis Bajnaista diákok, akiket Amerikából pénzelnek, ellopják a pénzüket.

Az MSZP-s geciládák, akik meg a diákjaink külföldre távozásán dolgoznak gőzerővel, meg bekaphatják.

Aki kimegy fizet, és ezekből szponzorálunk olyan magyar diákokat akik maradnak.

Tolvajok szopjatok!
Haha-s állatok diszidáljatok !

balkon-úr 2013.02.19. 08:48:52

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Azért a békés tüntető megfogalmazás, nem kicsit túlzás,(ordas hazugság) persze ezt te is tudod, de magadnak sem mered bevallani

Netuddki. 2013.02.19. 08:53:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Hozzászólásod alapján én meg a fideszes/lobbikos trolloktól hányok. Majd összeszarjátok magatokat az igyekezettől, hogy az embereket egymásnak ugrasszátok. Mocskos hazaáruló söpredék vagytok, és akkor még eléggé finoman fogalmaztam.
Még mindig a 3 borítékos viccre alapozzátok a baromságaitokat. De egyre kevésbé lehet hülyének nézni a Zembereket. A hülyék ti magatok vagytok B+...

Balt 2013.02.19. 08:53:59

Ez a modorosblog?
Ha nem, van egy remek tippem: el kell végezni a zorbánista villanyszerelő szakiskolát, a páratlan jövedelemből meg bőven be lehet majd csengetni a tandíjat. Így lesz egy valamihez legalább konyító, romkocsmában merengőnk, aki legalább egy izzót ki tud cserélni. :) Win-win.

burgener 2013.02.19. 08:58:43

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló:
Anyád nem mosta ki szappannal a szádat idejében?

Remélem, a fogaid közé ver valaki egy gereblyével.

DezInf 2013.02.19. 09:00:21

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"Tolvajok szopjatok!
Haha-s állatok diszidáljatok ! "

Mondja ezt egy olyan "senki" aki oktatónak vallja magát.

No comment......

DezInf 2013.02.19. 09:02:17

@Balt:

Hát ezt most benézted,bocsi reggel van :D

Balt 2013.02.19. 09:03:39

@felcsutisuttyo: :))) Hergeld csak a fiatalokat, aztán majd megnézzük, ki teszi fel a kezét legközelebb, mikor az ELTE BTK dékánja megkérdi: "egyáltalán ki a BTK hallgatója?" (Két szerény, pad alatt jelentkező volt. De előtte elszavalták a múzeumkertben a Nemzeti dalt.) :)))

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 09:09:43

@Amorphis:
Azért pár dolog:

1. Pl. orvosin, gyógyszerészin úgy 4,5-ös átlaggal lehet ilyen 13 ezer körüli ösztöndíjat kapni. Elvileg ezek sem telített szakmák, vagy de?

2. A hiányszakma egy óriási kamu, rengeteg ismerősöm végezte el ezekhez a tanfolyamokat, de nem kapnak munkát, mert a piac elvárja a gyakorlatot, ami persze nincs nekik. Így pl. Gy-M-S megyében ezerszám képzik a munkaügyi hivatalon keresztül az állam pénzéből a szakácsokat, 90%-uk nem kap munkát, miközben tényleg hatalmas a hiány a képzett szakácsból.

"Egyetem mellett és nyáron mondjuk lehet dolgozni, persze annak akinek nem büdös a betanított jellegű munka, de vannak igényesebb munkakörök is. Simán meg lehet keresni a költségtérítésre, meg egyebekre valót ha nagyon akarja az ember, nem csak diákhitel létezik a világon, és abból sem kell a max összeget felvenni."

Csak nyári munkával magát sem tudja fenntartani, nem hogy még a költségtérítést is megfizesse. Év közben meg nagyrészt a büfé szakosok tudnak dolgozni (meg lehet nézni a statisztikát, melyik egyetemen a legnagyobb, melyik egyetemen a legkisebb a nappali mellett dolgozók aránya, nem véletlenül van így).

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 09:10:31

@Amorphis:
A 10 ezres keretszám, bár most úgy tűnik nem az lesz, de aszerint a műszaki szakterületen is súlyos vágás lett volna. Ezek is piaci igények?

tomwar 2013.02.19. 09:10:38

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Erdekes...a 40000 bekes tuntetot vert romma - miert nem mindjart ROKKANTTA? - erre a Fidesz a martir veteranjainak csokkenti a szocialis jarulekat...ejnye-bejnye NERtarsak.
De lagalabb a felszemueknek ingyenes a szemuveg?

reszeg tengeresz 2013.02.19. 09:13:16

"minden felsőoktatási intézmény színvonaltalan pénznyelő, az ott tanulók meg ingyenélő kocsmatöltelékek"

Helytallo.

tomwar 2013.02.19. 09:13:24

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Figu, azon a napon, amikor a magyar Parlament azon tagja, akik megszavaztak a tandijas kepzes napi aron KIFIZETIK a sajat diplomajuk arat az Allaaadossagc-csokkent Alapba, na akkor lesz erkolcsi okok ugatni...addig kuss.
Bar ahogy a vagyonbevalasaikban latszik, nem igazan tartjak a penzuket allampapirban sem...

TE MEG EZEKNEK NYALOD A SEGGET, GRATULALOK!!! MENNYIEVEL JOBBA, MINT FERI!?!?! Fikarcnyival sem.

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 09:16:23

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Tőled is kérdezem, merre és hogyan végzik ezt a tökéletes agymosást, amiből te is kaptál? Érdekelnének a módszerek, a gazdasági életben szeretném alkalmazni.

Wagem 2013.02.19. 09:18:48

@felcsutisuttyo: Fodor Gábor meg csak a fartúrásból ért.
Ratyi libsi kutya.
A lázadó belvárosi suttyók meg Soros pénzéből.
Kilencven százalékuk a saját neméhez vonzódik.
Közük nincs a diák érdekképviselethez,mert a döntő többség szarik rájuk.
Tanulni mentek oda,nem cirkuszolni.

TBP · http://egeszuton.blog.hu/ 2013.02.19. 09:24:44

@zsg?: Igen, tényleg van. Persze kell hozzá a tanulmányi eredmény is:-)

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 09:29:51

"Egyetem mellett és nyáron mondjuk lehet dolgozni, persze annak akinek nem büdös a betanított jellegű munka, de vannak igényesebb munkakörök is. Simán meg lehet keresni a költségtérítésre, meg egyebekre valót ha nagyon akarja az ember, nem csak diákhitel létezik a világon, és abból sem kell a max összeget felvenni."

Egyetem mellett?
:))))
Az iskolaszövetkezeteken keresztül lehet csak dolgozni, akik a pénz egy részét lenyúlják, ugyanúgy, ahogyan az a munkaerőkölcsönzésnél szokásos.
Heti három napon kell dolgozni(ez kötelező!), ami általában nem egyeztethető össze az előadások, vizsgák idejével.A legtrutyibb munkát osztják az üzemekben, kereskedelemben, stb a diákokra.Ha egyszer kihagyja az előadás, vizsga miatt az egyik napot és nem tud helyettest keríteni, akkor ki van rúgva.
Ékes példa erre a Schönherz Iskolaszövetkezet, ahol a szervezők is frissen diplomázott egyedek, aki többszázezer forintért, vállalatoktól kapott kocsikkal száguldoznak a diákok pénzéből(tisztára, mint a HÖK).
Azért megnézném ki tud egy nyári munkával, ami a vizsgaidőszak miatt max. 1,5 hónap 600 ezret összeszedni egy mesterképzésre.

TBP · http://egeszuton.blog.hu/ 2013.02.19. 09:30:26

@Amorphis: Az a szakiskolai tanuló, akinek 4,5 fölött van az átlaga, ennyit kell kapjon. A tanulmányi eredménytől függetlenül a minimálbér 30%-a jár. Egyébként nem állítom, hogy nekik minden fenékig tejfel, mert van olyan szakma is, ahol a tanuló fizet havi 100ezret azért, hogy legyen gyakorlati helye, ami egyébként törvénytelen, de ilyen is van. Én azt írtam, a "kommunikáció hazug". Azt állítani, hogy az átszervezés indoka a gazdasági racionalitás meg a minőség. Aki élethoosszig egyetemista, az eddig is fizetett. Eddig is volt költségtérítés, képzési hozzájárulás. Mindenkinek az első diplomát és az előírt képzési időre finanszírozta az éállam. Tehát egy 3 éves képzést max 6 félévig. Aki túllépte, fizetett. A minőség irányába pedig azzal léptek, hogy az alapképzést (BA) elvégzettek max 30%-a volt felvehető mesterképzésre (master, egyetemi). Tehát nem igaz, hogy irreálisan drága a felsőoktatás (mert a szakképzés is az), és a minőségre is próbáltak eddig is odafigyelni. Nyári munkán pedig szerintem lehetetlen egy félév tandíját megkeresni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.19. 09:33:24

Szánalmas, hogy az oktatók a társadalom legalulfizetettebb diplomásai. No és nem beszélve az orvosokról. Pedig az egyetlen kitörési pontunk az oktatáson keresztül lenne. De hát a cölöpteknős ezt is elk*rja. Nem kicsit, de nagyon! :(

@Wagem: Ilyen csúnyát mondani a cölöpteknősről! Vigyázz, mert Gulág lesz ennek a vége! ;)

DezInf 2013.02.19. 09:34:22

@Wagem:

A saját nemi identitásodat ne vetítsd ki a fiatalokra. Az a magánügyed,ne teregesd itt a szennyesedet:)))

szekertabor · provo.blog.hu 2013.02.19. 09:35:25

@felcsutisuttyo: Persze a mocskos orbánista zsaruk még a szemkilövető Gergényinél is aljasabb módszereket alkalmaznak, csak hogy egy ártatlan hídfoglaló bohócból kicsalják a telefonszámát.

TBP · http://egeszuton.blog.hu/ 2013.02.19. 09:37:36

@Amorphis: és egyébként a bölcsésztanár is hiányszakma lesz lassan. Ahogy a műszaki tanár is. Meg a nyelvtanár. És hogy oldják meg a problémát? Csökkentik a hallgatói létszéámot, és ezzel együtt csökkentik a közismereti tárgyak számát is. Heti 5 testnevelés, de csak 1 magyar és 1 matek óra. Így kevesebb tanár is elég. A képzés színvonala, meg a tanulók képzettségi szintje pedig nyilván emelkedni fog ezttől a remek intézkedéstől.
egeszuton.blog.hu/2012/03/04/szerinte_oktatas_szerintem_vermet_as

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 09:37:59

BTK 4,8-as átlag 19 ezer ösztöndíj, de emellett nem lehet dolgozni, viszont a mesterképzéshez kell a vihető 30 pont+felvételin elérhető pont+10 pont bónusz=100 pont, csak akkor van meg az állami finansz.
Ha nincs állami finansz, akkor félévenként 300 ezer forint.Itt sem mindegy az átlag, ugyanis van olyan munkahely, aki rendesen utána kutakodik a diáknak.
Van olyan munkahely, amelyik leinformálja a diákot egy/két darab csoporttársánál, informálódik a témavezető egyetemi tanárnál, még elképzelhető a környzettanulmány.

Karcolt lendület 2013.02.19. 09:38:37

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Kérlek, írnál valamit George E. Birnbaum és Arnold Finkelstein amerikai tanácsadó uraknak a Fidesznek végzett munkájáról is?

@Amorphis:
"sőt utána a többség lépne le egyből külföldre"
A többség valójában itt szeretne dolgozni, ha tud és ha nem hal éhen belőle. Ha véletlenül jó szakmája van, most még az a bizonytalanság is folyamatosan ott van, hogy fél év múlva a kormány épp az ő szakterületének működésébe nyúl bele kurvára szakértően.

Szóval kiszámítható, működő gazdasági környezet és itthon maradnak. Nem kiszámítható gazdasági környezet: a NAV kurva sok pénzért körbenyomozhatja a világot a röghözkötés ellenére lelépett és lószart nem fizető hallgatók után. Nem fogja megérni.

Wagem 2013.02.19. 09:40:35

@DezInf: Na ugorj neki még 1x.
Vagy írás előtt gondold végig mit szeretnél közölni.
Cica..! :-)

tomwar 2013.02.19. 09:41:51

@Wagem: Na, 2. szamu fasszopo is megjott.

DezInf 2013.02.19. 09:44:49

@Wagem:

Érted te azt amit írtam:)
Engem baromira nem zavar,hogy 90%-ban a saját nemedhez vonzódsz:D (magadból indulsz ki )
A magánügyed.
A fiataloknál ez sokkal kisebb,de az sem közügy.

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 09:47:32

@TBP:
Bölcsésztanár az még jó ideig nem lesz hiányszakma. A jó bölcsésztanár persze kevés, de egyébként nagyon sok egyszakos magyartanár végzett azok közül, akik még 2005-ben vagy előtte kezdték, mert akkor még 4 év alatt egyetemi szintű tanári végzettséget tudtak szerezni. Idegen nyelv tanárból már nincs akkora túlképzés, természettudományos területen meg hamarosan súlyos tanárhiány lesz. Persze nyilván ezt úgy fogják megoldani, hogy csökkenni fog a természettudományos tárgyak óraszáma, utána pedig még kevesebben akarnak majd ilyen irányba továbbtanulni, tehát öngerjesztővé fog válni a folyamat.

kronosz6 2013.02.19. 09:48:36

Nem a kormányzati kommunikáció hazug, hanem a liberális média csőcselék fújta fel a Ha-Ha ügyet. Maguk a diákok tiltakoznak ellenük!
Remélem azok a csemeték akik ebben résztvettek - az a kis pofátlan, gusztustalan bagázs - sohasem fog diplomát kapni Magyarországon. Megint lebuktatok hazug liberálisok.

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 09:52:29

Engem érdekelne, hogy az egytemen garázdálkodó, fenygetőző focidrukkerekre miért nem hajtott rá a TEK, vagy az NNI!

MEDVE1978 2013.02.19. 09:53:03

Kezdjük ott, hogy az összehasonlítás akár lehet jogos is és van benne valami. Én már viszonylag régen mondom, hogy holisztikus szemléletben kell tekinteni az oktatásra, tehát egyszerre a felső-, közép és alapfokú oktatásra. Azt hiszem abban egyet lehet érteni, hogy ebből a közép- és a felsőfok az, ami az embereknek közvetlen munkaerőpiaci "előképzettséget" ad. Innentől elvárás lehetne, hogy az állam egységes koncepciót vázol fel az ügyben. Ez sajnos több okból sem történik meg, lényegileg a legfontosabb az, hogy a felsőoktatási szféra érdekérvényesítési képessége sokkal nagyobb, mint a középfoké, ezért különbözőképpen is kezelik őket. Az új fejlemény ugye, hogy a holisztikus szemlélet Klinghammerrel tovább gyengül.

Szóval az érvelés megállja a helyét, de ettől függetlenül a most tiltakozó felsőoktatási hallgatóknak több kérdésben továbbra sem lesz igaza:
1. A társadalom részéről jogos elvárás-e, hogy a hallgató a közösség pénzén finanszírozott képzés fejében a közösséget gazdagítsa. Nálam ez egy egyértelmű igen, ennek a manifesztációja a szerencsétlen hallgatói szerződés (a tandíjrendszer nagyságrendekkel szerencsésebb lenne).
2. A közösség részéről jogos elvárás-e, hogy a viszonylag hasztalan képzések helyett az állam a közösség számára hasznos képzéseket támogassa. Nálam ez is egy igen, egyértelműen. HA nem kell több ezer kommunikációs - jogász - közgazdász stb., akkor ne képezzünk.

A HAHA intenzitása egyébiránt azért csökken, mert felőrlődnek a kormánnyal folytatott harcban és annak sikertelenségében. A társadalom pedig azért fordul egyre inkább ellenük, mert egy hamis célt képviselnek, amikor a hallgatói szerződés ellen küzdenek.

DezInf 2013.02.19. 09:58:34

@kronosz6:

Köszönjük,a fidesz hivatalos véleményét hallhatták!

Olyan kis aranyos gabikás,de nekünk csak ilyen fideszesek jutnak.

Azért már kezdenek fenyegetni is,ugye fidesz?
Akarom mondani kronosz? :)))

TBP · http://egeszuton.blog.hu/ 2013.02.19. 09:59:46

@MEDVE1978: egyet értek. :-)
Azt gondolom, hogy a probléma felismerése a kormány részéről jó volt, csak szokás szerint rossz válasz (röghöz kötés) született, ahogy a módszer (izomból lenyomjuk egyeztetés helyett)is rossz.
És a jelek azt mutatják, hogy itt egy oktatásügyi köntösbe csomagolt költségvetési megszorítás zajlik átfogó koncepció mentén megvalósuló oktatási reform/átszervezés/modernizálás helyett. És ez baj. Ez a baj.

Lencsés István 2013.02.19. 10:08:09

A hallgatók tanuljanak , mert meg fognak bukni a sok hülyeség miatt amit az utcán végeznek ....

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 10:17:46

@MEDVE1978:
1. A probléma az, hogy se a hallgatói szerződés, se a tandíj sem tudja orvosolni az elvándorlás okozta problémákat. Még mindig nem értik meg sokan, te sem, hogy a felsőoktatásra költött pénz jelentéktelen egy főre nézve ahhoz képest, amennyit az ember elvesztésével veszít az állam. Szóval nem sokat számít, hogy ha már kimegy, akkor visszafizeti-e, vagy eleve kifizette. Ellenben annak esélyét, hogy eleve kimegy kint tanulni és ott is marad, jelentősen növeli mindkét megoldás. Így összességében sokkal többet veszíthet az ország még azzal szemben is, ha nem csinálunk semmit az ügyben.

2. Csakhogy ezeket alá is kellene támasztani munkaerő piaci statisztikákkal. Valószínűleg a kommunikáció szakosokra nincsen szükség, jogászokból meg túlképzés van, de ezt én is csak pletyka szinten hallom, de anno azt is tudni véltem, hogy Norvégiában nincsen orvosképzés, aztán annyira tartotta magát a legenda, hogy még Orbán Viktor is kijelentette, na ezután derült ki számomra is, az erre irt reakciókból, meg utána is olvastam, hogy valójában van norvég orvosképzés. Ezt azért írom, mert a kormány jelenleg hasra ütés szerűen kívánja változtatni a felsőoktatást, egyébként nagyjából pont azokat a szakokat érintette, amelyekről én is laikusként ugyanazt gondolom, mint a kormány, de hangsúlyozom, laikusként, egy kormánynak ellenben mindezt kutatásokkal kellene alátámasztani.

A másik dolog, hogy legyen tandíj, korlátozzunk egyes büfé szakokat, de emellett nem szabadna elvonni az állami pénzeket a felsőoktatástól. Mert egy jól működő felsőoktatás jó befektetés a jövőbe, az államnak is, ha pedig a tandíj pluszban érkezik, akkor az javíthat rajta, ha az állami finanszírozás helyett, akkor rontani fog, mert a lakosság egyre kevésbé képes jelenleg finanszírozni zsebből. Pl. közgáz képzésnél egyre több egyetem csökkenti a heti óraszámokat 30-ról a szakterületen minimálisan előírt 20 felé (technikailag ez azt jelenti, hogy 3 kredites tárgy heti 2 óra lett). Ez ne menne a színvonal rovására? Aztán a másik, hogy ha a közgáz képzéstől elvonják, oké, legyen, de akkor kapja meg ezt az összeget a mérnök képzés, ha valóban sok kiváló mérnökre van szükségünk. De nem ez történik, egyszerű fűnyíróelv, van, nem cél a felsőoktatás színvonalának javítása, ez csak egy terület, ahol spórolni szeretne az állam. Közben meg látványberuházások és nyugdíjak területén hasonló spórolás nem látszik.

zajos1 2013.02.19. 10:18:34

@felcsutisuttyo: Az 56-os fiatalok életüket adták a hazáért, a mai fiatalok meg azért tüntetnek, hogy elmehessenek...

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 10:20:48

@Lencsés István:
Te figyu József Attilát is megbuktatta egy horger antal nevű tanár, oszt' mégsem őróla nevezték el azt az egyetemet.

Honnan tudod, hogy nem éppen a tanári vezérkart akarják besszennyezni, mert ez jó rektorbuktató lehet a kormány részéről?

zajos1 2013.02.19. 10:23:53

@Salemi boszorkány: Szép cikk volt csak egy valami hiányzott belőle, a hitelesítő forrás, az ATV-ről meg tudjuk, hova húzz

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 10:28:55

@zajos1:
Tegnap nem a HÖK nyomta fel a rektornál a tanárokat?
vona is hök vonalon futott, vajon őt melyik kategóriába sorolták:))))

Karcolt lendület 2013.02.19. 10:33:47

@MEDVE1978:
1. Teljesen rossz a megközelítés:
A közösségnek az az érdeke, hogy ki és fel tudja használni a közösség pénzén képzett munkaerőt.
Azaz _nem_ a hallgató felelőssége, ha éhen is döglik, akkor is ennek a közösségnek adózzon, hanem a közösség dolga, hogy a végzett nagytudású emberek tudását ki tudja használni: azzal mindenki jól jár.
Emellett rengetegszer leírtam: az un. ingyenes felsőoktatás a résztvevő szemszögéből egyáltalán nem ingyenes, nincs 8 órás munka utáni fizetés, miközben van egy csomó költség a lakhatástól a jegyzetekig. Azaz egy felsőoktatásban tanuló szempontjából is ez egy befektetés a jövőbe, nem csak a közösség szempontjából az.
Még egy szempont: attól, hogy 18 éves emberekből többet kényszerítenek azonnal a munkaerőpiacra nem lesz több munkahely, csak több munkanélküli. A kérdés, mi éri meg jobban a közösségnek: ezeket az embereket elsegélyezgetni, esetleg a társadalom számára kevésbé hasznos irányba kényszeríteni (bűnözés) vagy inkább 3 évig fizetni a tanulmányaikat, ami egyrészt addig is elfoglalja őket, másrészt nekik is több esélyt ad a későbbi érvényesülésre (még a mindenféle büfészakok is) - ami a közösségnek is jó.

2. Volt egy cikk, ami azt mutatta be, mennyire nehéz megbecsülni már 3-5 évre is, nemhogy mondjuk 10-15 évre előre (amikorra egy most elsőéves egyetemistára, mint már tapasztalt munkaerőre számítanának a munkaadók), milyen szakmákra van szükség. Így szükségszerű mindenből a túlképzés - aki nem kap állást, az majd vált, de egy főiskolai-egyetemi képzéssel a háta mögött az is könnyebb és ez érvényes az olyan himbilimbi szakokra is, mint marketing meg kommunikáció. Nem feltétlenül van szükség arra a mennyiségű térítéses képzésre, ami korábban volt (amúgy Pokorni miniszterségéből származó rendszer szerint), ugyanakkor ez a vágás nem erről szól.

A HAHA most vszeg ki fog fulladni, rövidtávon sikeres lesz a kormányzati kommunikáció. Ugyanakkor, ha bármely ellenzéki politikai erő előjön azzal, hogy eltörli a hallgató szerződéseket és a röghözkötést, azzal szavazatokat fog szerezni, míg a "kötjük magunkat a röghözkötéshez" típusú érvelés nem hoz plusz szavazatot a Fidesznek: azzal sokkal nehezebb szavazókat megszólítani, hogy valaki másokkal - akik amúgy nem érdeklik az embert - hogyan akar kibaszni az adott politikai erő.

DezInf 2013.02.19. 11:02:04

@Lencsés István:

Ezt majd egy fidesznyik senki fogja megtiltani nekik ?
Pistike,téged is bevetettek a napi pártharcokba,gyengén állhattok :)))
Tekerj inkább egy kört és ne fenyegetőzzél,nem áll jól neked ez sem:D

mellesleg hazucc !

DezInf 2013.02.19. 11:04:20

@Karcolt lendület:

Hiller már kijelentette egy tévéinterjúban,hogy az egyik első döntésük lesz a hallgatói szerződés eltörlése:)

a kampány már régen elkezdődött

DezInf 2013.02.19. 11:10:31

@zajos1:

Kínos ugye? Eddig azt szajkóztátok,hogy az amerikaiak,meg a libsi-szoci baloldal áll a HaHa mögött. Erre kiderül,hogy az ELTE BTK HÖK mögött a jobbik áll. ( a vezetői jobbikosok )
Kínos? 2008-ban nem volt kínos?
Az ellentüntetők a BTK épülete előtt kik is voltak?
Csak nem a BTK HÖK rendelte oda őket?
Ki jelentette fel az oktatókat a dékánnál?

Ugye kár volt hazudozni,visszanyalt a fagyi:))))

Rwindx 2013.02.19. 11:17:52

A posztban vázolt esetre tökéletesen illeszkedik amit szintén köpködnek mint "röghözkötés". Ingyen elvégezheti, ezzel a végzettséggel vélhetően nem tervez külföldi munkát, tehát nem is akadályozza az életében. Ezekután a számítgatás feleslegessé válik.

Lencsés István 2013.02.19. 11:20:09

@DezInf: Nincsenek " .... fidesznyikek .... " . Nem vagyok " .... Pistike .... " . Nem fenyegtőztem , mert rajtad már a verés sem segít .... Majd ha megtanulsz írni , meg alapdolgokat akkor kommunikálhatunk tovább .

@Salemi boszorkány: Tanulj meg írni aztán kommunikálhatunk .

DezInf 2013.02.19. 11:26:47

@Lencsés István:

Kummin-ikájjon veled a pártvezetésed:))))
Fityisznyelvtannáci nem unod még,hogy mindenki elmebetegnek néz téged?
Tudod mit,mások kijavítása helyett az elméd vidd el nagygenerálra:)))

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 11:35:48

@Lencsés István:
Lencsike neked mennyit fizetnek a seggnyalásért?

Székesfehérváron tetszik lakni?
Bemutatkozás:
"Aki ismer az tudja milyen vagyok,aki nem ismer de megakar ismerni az tegye meg,aki meg nem ismer annak jobb. :D"

Sportkommunikátor.:))))))

Pobjeda Rezső fémipari TMK-s 2013.02.19. 11:53:28

Vízágyút, gumilövedéket, földön fekve rugdosást, falhoz térdeltetést és testüreg motozást a rohadt mitugrász csürhének.
Gyurcsány és Horn elvtársak tudták mit kell az ilyenekkel csinálni!!!
Szétverni a mocskos pofájukat, folyjon a vér az utcán, mit elégedetlenkedik a prosztó patkány?!

Kossuthcímermiattvertek89ben 2013.02.19. 11:55:06

Elkényeztetett csírák!!!

Ha nem tetszik az országban a megélhetés, el lehet menni...
De akkor ne tetsszen előtte az ingyenes felsőoktatás sem!

Aki Londonba vágyik, tanuljon ott! Ki lehet próbálni.

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 12:03:19

@Kossuthcímermiattvertek89ben:

"Aki Londonba vágyik, tanuljon ott! Ki lehet próbálni."

Te kipróbáltad?
Légyszi, légyszi számolj be róla!

89-ben még ingyenes volt a felsőoktatás, ugye jól tudom?
A sok fostalicska fideszes 5-10-15 év alatt csak elvégezte az egyetemet ingyen.

Lencsés IIstván 2013.02.19. 12:10:48

@Salemi boszorkány:

@DezInf:

hallotok, ezzel a fogyatekparadeval vitatkoztok: www.facebook.com/istvan.lencses.9

szerintetek van ertelme? nezz ra, jol kibaszott vele az elet amugy is, had legyen meg a kis orome, hogy azt gondolja, ha idevesi a retardalt trollkodasat, akkor megtette amit megkovetelt tole a gazdi.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2013.02.19. 12:15:31

@Salemi boszorkány: '89-ben még feleennyi cigány sem volt. Ezek harminc évente megduplázódnak, ha hagyják nekik.
Nincs pénz oktatásra is meg cigányszaporításra is egyszerre. A börtönben is meg kint is mi tartjuk őket az adónkból. Ja, meg a bankokat is meg kellett menteni, arra ment el a magánnyugdíj kasszánk.
Miből akarnak mégis ingyen tanulni?????

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 12:20:39

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►:
orbánék vagyonából, abból a többszázmilliárdból, amit kitalicskáztak az országból a svájci atombiztos barlangszéfbe.
Meg azokból az állami vagyonokból, amelyek a rendszerváltás során fillérekért kerültek a vezérigazgatók, gyárigazgatók tulajdonába.

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 12:25:56

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►:
Mondjuk az orbánék kölykei is elég sokan lettek és azokat is nekünk kell eltartani és taníttatni.Ők tuti, hogy bejutnak az ingyenes képzésekre.

DezInf 2013.02.19. 12:33:20

@Pobjeda Rezső fémipari TMK-s:

Mivan rezsőke,kijózanodtál,oszt másnaposan idepiszkítasz? Ez a jobbikos módi mára? :))))

DezInf 2013.02.19. 12:38:37

@Kossuthcímermiattvertek89ben:

Meséjjj kicsit. Ez a 89 érdekelne,mert akkor már lapítottak a rendőrök.
Szívesen hallanám a nicked történetét.

regress 2013.02.19. 12:56:31

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►: te mi a faszból tanultál?megmondjam miből?a több milliárdos jutalmakból,stadionok árából,soroljam még?

Lencsés István 2013.02.19. 13:07:17

@Salemi boszorkány: Nem vagyok " Lencsike .... " Nem nyalok segget . Igen Székesfehérváron lakom . Ha idézel pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Igen az egyik szakmám a háromból az amit említettél . :)

Állítsuk meg a ......... 2013.02.19. 13:10:36

@Lencsés István:
Nekem mondod, hogy nem tudok kommunikálni....)))))

Sportkommenter létedre egy buzi vesszőt nem tudsz helyesen odabiggyeszteni.
Na, pááá!

Pepibubó 2013.02.19. 13:22:11

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Nem védem a nickedben említett alakot, csak kérdéseim vannak:

"Amerikai pénzen lázítanak" - ez már az az állomás, amikor a CIA ügynökeit fogják leleplezni az elvtársak az ürgebőrbe varrt üzenetek elfogásával?

Vagy már, az amikor a szemüvegeseket majd a városikat fogják, az "improduktív" voltuk miatt kérdés nélkül lelőni az utcákon az elvtársak? Ahogyan Polpot elvtársék csinálták.

Csak azért kérdem, hogy tudjuk, hol tartunk most éppen.

Lencsés István 2013.02.19. 13:22:29

@Salemi boszorkány: Igen nem tudsz , bár már javulsz . Én direkt írok így . Nem sportkommenter vagyok hanem sportkommunikátor , a kettő nem ugyanaz . Tájékozódj előbb aztán oszd a nem létező eszed . :) ;)

Pepibubó 2013.02.19. 13:25:16

@Pepibubó:
Vagy már, az amikor a szemüvegeseket majd a városikat fogják, az "improduktív" voltuk miatt kérdés nélkül lelőni az utcákon az elvtársak?
=
Vagy már az, amikor a szemüvegeseket majd a városiakat fogják - az "improduktív" voltuk miatt - kérdés nélkül lelőni az utcákon az elvtársak?

Zabaalint (törölt) 2013.02.19. 13:28:36

@Lencsés István:
Épp mostanában beszélgettem erről ismerősökkel, hogy mekkora egy proli szokás szóközt tenni a vesszők, pontok, felkiáltójelek előtt, egy 8 általánost el sem végzett hölgy kapcsán merült fel a téma.

felcsutisuttyo 2013.02.19. 13:40:08

@zajos1:
Az 56-os fiatalok életüket adták a hazáért, a mai fiatalok meg azért tüntetnek, hogy elmehessenek...
igen elmehessenek ebből az önkényuralmi rendszerből...vagy ha kell erőszakkal is de ezt megváltoztassák. Nem lehet csaló választási törvénnyel demokratikus úton leváltani a Nemzeti Önkényuralmi Szarokat!
ERRE RÁJÖNNEK HAMAROSAN A FIATALOK IS !!!

mitmiért? 2013.02.19. 16:46:42

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

én azt kívánom neked, hogy jöjjél rá, mitől olyan az életed, mit csinálsz rosszul, hogy ennyi gyűlölet van benned. Mert azért gyűlölsz másokat, mert igazából magadat gyűlölöd, mert nem vagy elégedett azzal, ahogy éled az életed. Mit csináltál rosszul? Változtass magadon és jobb lesz neked és környezetednek is. Isten (ha van) téged úgy segéljen. Tényleg, drukkolok, hogy sikerüljön és egy nyugodt, békés emberrel több legyen a Földön.

Lencsés István 2013.02.19. 16:49:06

@Zabaalint: Nem nagyon érdekel a véleményed , pláne hogy anoniman írod ....

mitmiért? 2013.02.19. 16:59:39

@Kossuthcímermiattvertek89ben:
szomorú, hogy ezt tették veled anno, mármint hogy megvertek a Kossuth címerért. Viszont, akiket te támogatsz most, azok ugyanolyan eszközöket használnak a lázadó diákság ellen, mint amivel akkor te, mint áldozat nem értettél egyet.

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2013.02.19. 23:56:02

@Salemi boszorkány: És ezeket, amiket felsoroltál szerinted majd szép szóra, puszira átadják? Ez a beszari magyar nép sosem veszi vissza a jussát, sajnos.
süti beállítások módosítása